România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Alba Iulia - 13 august 2019 -

Imagini de la sărbătorirea scriitorului albaiulian

 Ioan LĂNCRĂNJAN

– 91 ani de la naştere –

 

Marţi 13 august 2019, orele 13,00 când canicula era la apogeu, un grup de iubitori a cuvântului scris, printre care membrii fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, ai ASTREI ”Despărţământul Eugen Hulea” Alba Iulia, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba Iulia au învins dogoarea greu de suportat şi au venit la bustul prozatorului, publicistului, omului politic Ion Lăncrănjan, aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul M. Eminescu din Alba Iulia, oraşul de Jos, pentru a-i depune coroane de flori şi a-i evoca viaţa şi opera. Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928 în Oarda de Sus jud. Alba, din părinţii ţărani, tatăl Ilie Lăncrănjan şi mama Iova (n. Romcea). A trăit puţin, numai până la 06 martie 1991, sfârşindu-şi viaţa la Bucureşti, la numai 63 de ani

După depunerea de coroane şi flori, o parte dintre participanţi printre care: ing. Vasile Todor, coloneii în rezervă Ştefan Tătulescu, Nicolae Paraschivescu, Ioan Brad, Ioan Străjan, Nicolae Lupu, teolog Rimo Vlonga, prof. Victor Făt, prof Constantin Opincariu, jurist Claudiu Dărămuş, ec. Ioan Bălgrădean, Iulian Blaj etc, datorită caniculei s-au retras la Biblioteca Judeţeană unde gazde le-a fost Felicia Colda şi Daniela Floroian prezente şi la bust.

În sala de lectură a bibliotecii, la adăpostul cărţilor şi a caniculei, fiecare participant a luat cuvântul spunând câteceva despre viaţa şi opera romancierului Ion Lăncrănjan, în amintirea căruia s-au adunat atât la bust cât şi la bibliotecă.

Toate discuţiile au fost deosebit de importante, demonstrând că opera scriitorului a  fost citită de participanţi şi nu au făcut în acest cadru doar figuraţie. O parte din aceştia l-au cunoscut personal încă din timpul vieţii bucurându-se în diverse împrejurări de a procura cărţile şi a obţine autografe. Dintre aceste discuţii şi relatări, cele mai interesante şi ample, au fost a bibliotecarei Felicia Colda, care a citit fragmente din cartea „Cuvânt pentru Transilvania”, ce reprezintă o descriere şi o mărturie deosebit de valoroasă pentru Judeţul Alba, pentru Transilvania şi pentru ţară, este o carte ce ar trebui să se predea elevilor în şcoală. Din paginile acestei cărţi aflăm cum istoria României era ţinută în umbră sau negată, nimic nu mai era ce fusese, vorbind şi despre patriotism. A fost scriitor contrariat cu bune şi cu rele, patriotismul lui era perceput ca naţionalist.

Daniela Floroian a prezentat episoade şi scrisori din volumul „Corespondenţe culturale”, continuând cu prezentarea pe scurt a trilogiei „Cordovanii”, spunând că a lăsat pagini importante ca zestre pentru literatura românească, fiind cea mai importantă şi profundă operă în proză după cel de al Doile Război Mondial. În toată opera lui îşi manifestă dragostea de ţară, de consăteni, de judeţul Alba exprimată cu mult talent în scris. A fost şi va rămâne o personalitate importantă a judeţului Alba.

Dragomir VLONGA