România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Eroii de la Oarba de Mureş

 

La 20 de ani de la înfiinţare, Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi Revista „Dacoromânia”, printre activităţile consacrate acestui eveniment a cuprins şi depuneri de coroane de flori la Monumentul din Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş şi la mormântul generalului Gheorghe Avrămescu aflat în Cimitirul Eroilor din Cluj.

La sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie 2019, ec. Ioan Bălgrădean, membru a Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi colaborator al Revistei „Dacoromânia” din Alba Iulia, în cadrul programului stabilit pentru marcarea celor 20 de ani de existenţă şi activitate cultural-patriotică a acestui ONG, i-a fost încredinţată misiunea de a depune din partea fundaţiei şi revistei câte o coroană de flori în locurile care amintesc de luptele de la Oarba de Mureş, care au avut loc în urmă cu 75 de ani.

Redau în câteva cuvinte motivaţia pentru aceste gesturi. „În perioada 17 septembrie - 6 octombrie 1944, timp de 20 de zile, a avut loc Bătălia de la Oarba de Mureş, cea mai grea luptă purtată pe teritoriul României, în cel de Al Doilea Război Mondial, în care au murit 11.000 de militari din armata română, pentru forţarea râului Mureş şi cucerirea punctelor fortificate de hitlerişti pe dealul Sângeorgiu din apropiere de Iernut. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei şi trecerea României de partea Naţiunilor Unite la 23 August 1944, a creat contextul favorabil pentru eliberarea Nord-Vestului Transilvaniei, parte cedată forţat de România către Ungaria, la 30 august 1940, în urma Dictatului impus la Viena, de către Germania şi Italia. Unităţile şi subunităţile Armatei a 4-a Române, condusă de generalul Gheorghe Avrămescu... (născut în Botoşani la 26 ianuarie 1884 - decedat la 3 martie 1945 - având o moarte dubioasă plină de suspiciuni, după arestarea din 2 martie 1945 de către generalul Filip Jmacenko, la Comandamentul Armatei a 40-a sovietice, situat în localitatea Divin din Slovacia. Din clipa arestării nu s-a mai ştiut nimic de generalul Gh. Avrămescu, până în vara anului 1963, când ca răspuns la o solicitare a Ministerului de Justiţie în acelaşi an, Crucea Roşie din URSS, a trimis o adresă în care specifica: „ Din câte ne este cunoscut, Avrămescu Gheorghe născut în anul 1884, a decedat la 3 martie 1945 în apropiere de oraşul Iasbereni, în timpul unui bombardament al aviaţiei germane. Sus-numitul a fost înmormântat în cimitirul din Soshalom, un cartier al oraşului Budapesta. Fiica lui Avrămescu - Sturdza Felicia, născută în 1918, s-a sinucis la 6 martie 1945. Date despre locul unde este înmormântată sus-numita nu avem.....” Pe 23 octombrie 2000 rămăşiţele pământeşti ale generalului Gheorghe Avrămescu, au fost aduse din Ungaria în România şi reînhumate cu onoruri militare, în Cimitirul Militar din Cluj, oraş pe care armata condusă de generalul Gheorghe Avrămescu l-a eliberat pe 11 octombrie 1944),... au trecut la ofensivă în Transilvania împotriva inamicului germano-maghiar, pe data de 9 septembrie 1944, pe mai multe direcţii. Cele mai grele lupte au fost purtate de unităţile şi subunităţile Armatei a 4-a Române în a doua jumătate a lunii septembrie şi în primele zile ale lunii octombrie, pe cursul mijlociu al râului Mureş şi pe râul Arieş, între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş, la Oarba de Mureş. A fost un adevărat carnagiu cu mulţi morţi şi puţini supravieţuitori. Împotriva trupelor române care atacau în valuri Dealul Sângeorgiu au acţionat şi voluntari maghiari din Rangyos-Garda (Garda zdrenţăroşilor), organizaţie fascistă, teroristo-diversionistă înfiinţată în toamna anului 1918, care împreună cu alte organizaţii similare din Ungaria, în toată perioada interbelică, şi-au trimis agenţi-spioni, terorişti şi diversionişti în România, în scopuri necurate.

 La Oarba de Mureş, se află un Cimitir al Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, care este amplasat pe o terasă din apropierea malului Mureşului. Cimitirul a fost amenajat în memoria militarilor români, căzuţi între 17 septembrie -6 octombrie 1944, pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest. În centrul cimitirului, un monument impunător, ridicat din iniţiativa localnicilor, iar pe soclul din beton, în două trepte, se ridică o coloană ce are înălţimea de 10 m. Pe soclu este gravat textul: „ GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUŢI   PENTRU APĂRAREA PATRIEI ”

 Modestul gest de recunoştinţă din partea Fundaţiei şi al Revistei, pentru jertfa supremă a celor căzuţi la Oarba de Mureş şi a generalului Gheorghe Avrămescu, a fost îndeplinit. Ioan Bălgrădean a adus imagini fotografiate de la aceste cimitire unde în numele tuturor membrilor fundaţiei şi revistei a depus coroane, momente însoţite de clipe de pioşenie.

Dragomir VLONGA