România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

O veste excelentă primită de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba

 

 

La sfârşitul anului 2019, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba (DJC Alba) a trimis o înştiinţare pe adresa Fundaţiei ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” potrivit căreia în şedinţa din data de 21.10.2019, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (Secţiunea de Evidenţă) a pus pe ordinea de zi, la pct. 2, documentaţia de clasare a bisericii episcopale de sec. X-XI de influenţă bizantină (Biserica Episcopală lui Hierotheus) de la Alba Iulia.

Potrivit lui Matei Drâmbărean, directorul executiv al DJC Alba, în urma discuţiilor purtate telefonic cu Ministerul Culturii, a fost informat că solicitarea de clasare a fost avizată favorabil, urmând ca în perioada imediat următoare să fie redactat şi emis Ordinul Ministrului Culturii, privind clasarea monumentului istoric.

Reamintim că fundaţia noastră a înaintat în luna august 2018, către Ministerul Culturii, solicitarea clasării ruinelor Bisericii Episcopale a lui Hierotheus în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională si universală, în conformitate cu dispoziţiile art. 13 alin. (1) pct. 2 lit. d) şi ale art. 33 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Putem spune că este o victorie a întregii comunităţi din Alba Iulia pentru punerea în valoare a relicvelor celei mai vechi biserici episcopale creştine din Transilvania.

Aşteptăm ca, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autorităţile locale să semnaleze existenţa acestui monument, printr-un panou corespunzător, până când se vor găsi suficienţi bani pentru a începe lucrările de decopertare şi valorificare a relicvelor bisericii monument istoric.

Mai jos, prezentăm scrisoarea primită de la DJC Alba.                        

Redacţia revistei