România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Cornul Podeiului din Alba Iulia - locul real unde s-a petrecut crudul supliciu al zdrobirii cu roata a martirilor Horea şi Cloşca

 

 - Fără trecut, nici un popor nu are prezent şi nici viitor -

 

Unul din principalele obiective a fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României şi a revistei „Dacoromania” este stabilirea pe cât posibil a adevărului istoric a desfăşurării evenimentelor istorice de pe teritoriul României, în special a Transilvaniei, a judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia. În contextul acestei viziuni, încă în urmă cu peste 20 de ani de când a luat fiinţă fundaţia, din planul anual a acesteia, nu a lipsit obiectivul principal ce se referea la marcarea prin ridicarea unui monument sau ansamblu monumental, care să cinstească cum se cuvine memoria martirilor Horea şi Cloşca, capii răscoalei ţărăneşti a moţilor din noiembrie-decembrie 1784, care să marcheze exact locul (numit Cornul Podeiului ), unde s-a produs în 28 februarie 1785 odiosul supliciu, prin frângerea pe roată a celor doi căpitani ce reprezintă emblema moţilor şi a României. Ideea realizării acestui obiectiv, venită din rândurile membrilor fundaţiei, a fost îmbrăţişată cu interes de către puterile locale şi judeţene ale statului şi au încercat să sprijine realizarea acestui obiectiv. În acest scop aproape an de an echipe, comisii, cu reprezentanţi de la vârful acestor foruri şi a fundaţiei, s-au deplasat la locul numit Cornul Podeiului, pentru a cerceta, a studia, a stabili şi a găsi soluţiile legale în vederea realizării acestui obiectiv atât de necesar stabilirii adevărului istoric. Deci încercări şi bunăvoinţă a fost, dar din păcate faptele concrete se lasă aşteptate. Precizez că încercări pentru marcarea locului exact al supliciului, pe parcursul acestor ani, au mai fost. Dintre acestea încercări amintesc, amplasarea unei cruci din lemn, cu înălţimea de 4-5 m. de către membrii fundaţiei, sfinţită de preoţi, care în scurt timp a fost smulsă şi aruncată de către proprietarul terenului. A fost un moment dureros şi neplăcut, întrucât cazul a fost sesizat şi la organele de cercetare penală.

 Pentru a nu mai amâna la infinit realizarea acestui obiectiv, la insistenţele fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, preşedinte ing. Vasile Todor şi a revistei „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan, în ziua de joi 16 iulie 2020, din nou o echipă mixtă formată din: ing. jr. Tudoraşcu Raul-Sebastian, consilier local cu atribuţii de viceprimar; istoric dr. Inel Constantin şi arhitect şef Alexandru Romaniţan din partea Primărie Municipului Alba Iulia, împreună cu ec. Ioan Străjan, ec. Ioan Bălgrădean, col. (r.) Gabriel Grigoraş şi teolog Rimo Vlonga, din partea fundaţiei şi a revistei, s-au deplasat din nou la locul numit Cornul Podeiului din Alba Iulia, pentru a stabili pe bune strategiile obligatorii împroprietăririi suprafeţei de teren necesară amplasării şi întocmirea documentaţiei în vederea realizării acestui obiectiv într-un timp rezonabil.

 Membrii fundaţiei spuneau că pentru aceasta este nevoie de eforturi conjugate şi de voinţă politică. Partea de finanţare nu ar fi o scuză, aşa cum creştinii ne-au dovedit că au pus piatră de temelie la ridicarea unor lăcaşuri de cult, biserici, catedrale, fără a avea un leu adunat în acest scop, bazându-se pe eforturile proprii a enoriaşilor, pe ajutorul lui Dumnezeu, a celor doi bănuţi ai văduvei, a solidarităţii comunităţilor, uneori în multe situaţii cu locuitori puţini de-i puteai număra pe degetele de la câteva mâini, dacă au avut dorinţă şi voinţă au realizat. Acest obiectiv se poate realiza cu contribuţia moţilor adevăraţi care la o solicitare de solidaritate ar veni fiecare cu câte o cărămidă şi obiectivul s-ar realiza.

 Dă Doamne să trăim cât mai curând şi bucuria punerii adevărului acesta în paginile istoriei României care este din nefericire încă falsificată şi pe alocuri captivă minciunii şi intereselor meschine.

Dragomir VLONGA