România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Noi şi Europa

Tunurile mareşalului Mackenzen în retragerea pierdantă din Moldova, înglodate pe drumul Alecuşului, judeţul Alba, în preziua Marii noastre Uniri de la 1 decembrie 1918

 

În panteonul cu faţa spre Europa, istoria contemporană a repus la loc de cinste şi onoare, ca produs al succeselor din ultimele zile ale Primului Război Mondial şi episodul petrecut în preziua Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918 şi pasajul cu eşecul fundamental şi cu durata în timp cuprins în titlul articolului nostru.

 

*

Este cunoscut faptul că după dezastruoasa înfrângere de pe frontul moldovean,  condiţiile provizorii au impus trupelor Puterilor Centrale  readucerea lor în ţările de origine.

În aceste împrejurări, spre sfârşitul lunii noiembrie 1918 un eşalon militar se afla pe un traseu dinspre munţii Moldovei spre centrul Transilvaniei, unde, pe Valea Mureşului, în nodul feroviar cel mai apropiat de graniţa de est - Războieni -, aşteptau garniturile de tren spre a-i îmbarca. Dar eşalonul militar întârzia, riscând să piardă, poate definitiv, ultima şansă de a se fi putut repatria.

Semnatarul acestei reconstituiri, aflat la post prin anul 1958, în peregrinările sale prin zona atribuită lui ca arhivist, a ajuns în contact cu ştirea existentă în zonă unei linii de cale ferată, a existenţei trenului de luptă,  aflat în retragere pe traseul cel mai scurt, de pe drumul Alecuşului, atunci situat în comuna dintre râul Mureş şi Târnava Mică. Ajuns la faţa locului, în proximitatea satului Şpălnaca, a aflat despre trenul de luptă şi a descoperit misterul întârzierii la staţia de îmbarcare în mijlocul drumului mocirlos, înglodate, pe lângă alte ustensile, şi afeturile a două tunuri de mare calibru, pur şi simplu înecate în trestii şi stufărişul care se formaseră între timp, fiind imposibil de urnit afeturile spre staţia de încărcare. Vizitatorul şi-a făcut datoria notându-şi ceea ce l-a impresionat – pro memoria -. Noi n-am mai adăstat şi revenind la bază am continuat documentarea, rezultând că într-adevăr eşalonul mareşalului Mackenzen a întârziat intenţionând a obstrucţiona buna desfăşurare a adunării iminente a zilei naţionale.

 

*

Aflând despre marele aflux al populaţiei din interiorul Cetăţii din Alba Iulia şi după o  primă evaluare, la poarta cetăţii, a determinat continuarea marşului eşalonului militar spre  destinaţie,  evitând astfel un alt conflict armat al marşului şi desigur, sângeros.

 

*

Reconstituirea momentelor a beneficiat de asistenţa profesorului Berciu Dumitru din partea Muzeului Naţional al Unirii.

 

Prof.dr. Ioan RANCA

                  Târgu-Mureş